Studier

Hvis jeg hadde hatt råd og tid og ork, hadde jeg vært evig student - jeg klarer aldri å finne helt ut av hva jeg skal bli når jeg blir stor (sa hun i en alder av 28). Og det resulterer i prøv og feil-metoden, noe som blir veldig dyrt og tidkrevende. Ikke minst psykisk stressende. Failure, here I come, liksom. Neida, ikke så ille, men man ber jo om å gå på endel smeller da.

Greia er at jeg VIL-VIL-VIL ha en utdannelse, nesten hva som helst, bare en utdannelse. Grunnen til det er at jeg tok alle 6 allmenne fag gjennom voksenopplæring for 3 år siden, for å få generell studiekompetanse, sånn at jeg KAN ta høyere utdannelse hvis jeg vil. Fikk bra karakterer også. Men jeg finner liksom ikke ut av det ^^

Før voksenopplæringa surra jeg værre. Det var altså 4. gang jeg begynte på videregående! Slå den... Jeg begynte først på Handel og kontor som 16-åring, bytta til allmenne fag på en annen skole etterhvert fordi jeg ikke trivdes. Droppa ut før jul. Failure. Prøvde igjen på Naturbruk etterhvert, slutta før jul. 2 ganger vgs. Det angrer jeg sånn på, for en super linje! Så gikk jeg noen mnd på folkehøyskole - slutta før jul. Det var hovedsaklig fordi hesten min døde, men jeg hadde antakelig slutta likevel. Etter en stund (20) begynte jeg på Mekaniske fag (som også var moro), slutta før jul. 3 ganger vgs og faaaaailure... Og innimellom her har jeg hatt noen småjobber som ikke er noe å skryte av.

Så fikk jeg barn i 2004 og ble alenemamma. Så da gikk det noen år, før jeg endelig ble ferdig med vgs og studiekompetansen i 2009. Hurra!..

Men så fortsetter jeg jo bare og it drives me maaaad... Jeg søkte meg inn på Universitet for miljø- og biovitenskap (UMB) med ambisjon om å studere noe rundt miljø og forurensing. Redde verden...^^ Jeg begynte på Fornybar energi og har vært registrert student der i to år, og hva har jeg? En E i Juridisk metode og norsk rettsystem elns. Hmrf. Egentlig ville jeg jo begynne på sivilingeniør'n (Miljøfysikk), men det er jeg litt glad jeg ikke gjorde... Enda mer matte og bare en fancy tittel. Akk og ve.

Så fant jeg jo ganske fort ut av Fornybar energi er en skikkelig fjollete linje med altfor lite av det som er interessant og altfor mye svada. Nye linjer er risikabelt... Så jeg hadde egentlig tenkt å få tatt matten ferdig (math100) for å få realfagskompetanse, og så bytte over til enten Hestefag eller Husdyrvitenskap, siden det er hest jeg kan mest om fra før og det jeg liker best å jobbe med. Men nå er jeg jaggu ikke sikker på det lenger heller. Og jeg har visst brukt opp sjansene mine for å ta math100- og exphileksamen på Umb (3 ganger...). Kan visst få en 4. gang, men fristen er gått ut og jeg vet ikke helt. Sliter med matten og med motivasjonen til hele universitetsutdanninga. Jeg egner meg egentlig godt til teoretiske og akademiske fag - når jeg har tid og ork! Men jeg har to barn, mann, hund og to hester. Og jeg får knapt nok tid til å ta klesvaska liksom.

Så det som er min siste idè, eller halvveis plan eller hva man skal kalle det - er å heller ta fagbrev eller svennebrev i et eller annet håndverksfag. Hva skal det bli da? Har lest om så mye moro... Og da ville jeg klart meg med først 4 programfageksamener og 1 tverrfaglig eller bli praksiskandidat, og så 2 år lærling. Altså 1 (eller kanskje bare et halvt) år med skole og så 2 år i bedrift... Høres litt mer motiverende ut, og litt enklere og billigere. Og siden det er hest og søm som frister mest, så tenker jeg salmaker.

Jeg må gruble litt mer på det. Men som foreldrene mine (som er verdens beste og mest støttende som finnes by the way), jeg må drite i hva andre forventer av meg, og gjøre det jeg vil, så finner jeg jo ut av det til slutt. Og jeg må si at det frister litt mer å jobbe med hendene, få drive med noe praktisk rundt hest, være kreativ osv enn å feks sitte på et landbrukskontor og sjonglere melkekvoter og aldri få se ei ku - hvis du skjønner. Og bare bruke hodet, data og sittemuskelen hele dagen. Hum...